Ponnyklubben

Alla inlägg den 5 maj 2010

Som ni ser så har vi en liten omröstning på us bloggen om vilken färg man tycker är finast. Men många kanske inte riktigt kan alla namn på alla färger. Vissa namn är självklara, men vad är fux och skäck tillexempel?

Här kommer det en liten genomgång om hästens färger:

FUX

 

En fuxfärgade häst är rödbrun över hela kroppen med man och svans i samma eller ljusare nyans. Några hästar i stallet som är fuxar är Monarch, Rowan och Chili. 

SKIMMEL

  

En häst som är skimmel har övervägande vit eller grå päls med mörkt skinn, ögon och hovar. Skimlar kallas ibland också för avblekbar skimmel då hästen blir ljusare genom åren. Några hästar i stallet som är skimlar är Ross, Bard och Sorbits. 

BRUN

  

En häst som är brun har brun päls med svart man, svans och svarta ben. Brun är den vanligaste hästfärgen och den finns i olika nyanser. Allt ifrån en ljus nyans till en mörk. Några hästar i stallet som är bruna är Aigle, Waldemar och Rikki

ISABELL

  

Isabell är en gulvit till en smutsgul färg. Manen och svansen är oftast ljusare än pälsen. En häst i stallet som är isabell är Saffran.

BLACK

  

Många kanske tror att själva färgen black är svart eftersom det betyder svart på engelska. Men black är en viltfärg som är vanligt hos fjordhästar.

SVART/RAPP

  

Rapp är en svarthästfärg där hästen har svart päls och man, mörkt skinn, ögon och hovar. Frieserhästen finns i färgen rapp.

SKÄCK

  

En skäck har stora vita och färgade fält runt kroppen. Det finns brunskäck, svartskäck, fuxskäck och skimmelskäck. Några hästar i stallet som har färgen skäck är Nemo, Moki och Goliath.

TIGRERAD

  

En häst som är tigrerad har en småfläckig färgteckning och är vanlig  rasen Appaloosa och Knabstrupper.


Ställningen ligger just nu på:

1:a Svart 2:a Fux 3:a Skimmel   

Har du inte röstat på din favvofärg så gört !   

/ US   

 

Ovido - Quiz & Flashcards